Hvordan fungerer en digital tvilling?

En digital tvilling er enkel å håndtere. Ved å lagre den i skyen eller på en server, er det lett for alle involverte å hente den frem. I tillegg kan flere funksjoner hentes inn og gjøres gjenkjennelige. Det er for eksempel mulig å be om ruteplanlegging fra punkt A til punkt B. Målinger av avstander kan også gjøres horisontalt så vel som vertikalt.

Et resultat av digitalisering

Digital tvilling er et resultat av digitalisering og nye metoder til å samle inn data. Fabrikker og andre eiendommer kan bruke digital tvilling for å redusere tap av informasjon. Et eventuelt tap av informasjon medfører også kostnads- og kommunikasjonstap. Takket være den digitale tvillingen, drar bedrifter også nytte av prosessoptimalisering og enklere vedlikehold av eiendommene sine. Dersom du skal utføre reparasjoner og vedlikeholdsarbeid i enorme haller, er det av stor betydning å vite nøyaktig plassering av objektet som skal repareres. Dette sparer tid og penger, ettersom vedlikehold kan utføres raskere. I tillegg kan de som er ansvarlige for reparasjonene se direkte.

Har mange ulike bruksområder

En digital tvilling er for det meste knyttet til store bygninger, både nye og gamle, og bidrar spesifikt til å effektivisere arbeidsprosesser og automatisere så langt det lar seg gjøre. Bortsett fra det kan en digital tvilling også tjene sin hensikt i andre objekter og sikre mer effektivt og transparent arbeid. Andre typer bygg hvor en digital tvilling kan benyttes er blant annet sykehus, skoler, kontorbygg og kirke. Selv i slike institusjoner kan mye automatiseres. Vi har laget digital tvilling av blant annet Nidarosdomen og Erkebispegården i Trondheim, og Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Positiv innvirkning på energieffektivitet

Akkurat som digitalisering har også klimaendringene stor påvirkning på samfunnet vårt i dag. Digitalisering kan imidlertid på mange måter bidra til å redusere de alvorlige konsekvensene av klimaendringene.

Bygg- og eiendomsbransjen har sin egen andel av utslippene som slippes ut i atmosfæren. Feilberegninger og misforståelser fører til at det gjøres mange feil i planleggingen, som også kan påvirke driftsfasen til et bygg. Ved hjelp av digital tvilling er det enkelt å se og forbedre energieffektivitet i en bygnig. Dette støtter også klimavern. I tillegg er det med den digitale tvillingen mulig å frigjøre de virtuelle lokalene for andre deltakere.

Skjermbilde fra den digitale tvillingen av Nidarosdomen