Aktuelt

Et dypdykk i NavVis teknologien for 3D-skanning av bygg

I Geograf Digital bruker vi den banebrytende NavVis teknologien når vi skanner og lager digitale tvillinger av bygg. Fordi teknologien tilbyr muligheter for egen utvikling, vil en digital tvilling skapt med NavVis ha flere bruksområder.

NavVis teknologi er banebrytende innen 3D-datafangst

Med NavVis IVION (også kjent som IndoorViewer), blir den tradisjonelle metoden for datafangst til 3D modellering snudd på hodet. Bruksverdien NavVis-teknologi skaper for byggeplasser og eiendomsforvaltning gjennom digitale tvillinger er ikke mindre enn fantastisk!

3D-skanning av Operahuset

I 2019 gjennomførte vi i Geograf Digital en digital skanning av Den Norske Opera & Ballett på oppdrag fra Statsbygg (link til statsbygg). Et utrolig spennende oppdrag på et av Norges mest kjente kulturelle institusjoner!

Digital tvillinger kan monitorere internettstyrke

Visste du at en digital tvilling er et levende verktøy som også kan monitorere signalstyrken på internettkoblinger, brannsensorer, og HMS status på eksisterende rømningsveier? Alt dette ligger inne i den digitale tvillingen av Frøyland Skule i Time kommune.

Digital tvilling i eiendomsforvaltning

Hadde det ikke vært en mye enklere hverdag om all miljørapportering, forvaltning og energidrift av et bygg kunne monitoreres digitalt? Med en digital tvilling av eiendommen, er den enklere hverdagen innen rekkevidde!

digital tvilling navvis teknologi i bruk

Hvordan få mer bærekraftige byggeprosesser

Byggebransjen må bli mer bærekraftig. Dette er krav både fra samfunnet og fra nye lovpåbud gjennom EUs taksonomi. Kjent som en av “miljøverstingene” har eiendoms- og byggebransjen fortsatt en lang vei å gå. Bruk av teknologi og data kan være løsningen.

Digital tvilling gir As-Built

En digital tvilling opprettes gjennom 3D-skanning av et bygg, men man kan også bruke metodikken underveis i byggeprosesser. Slik vil man kunne dele opp den digitale tvillingen i de ulike prosjektstegene.

3D skanning av Nordskogen Skole i Horten

Høsten 2022 foretok vi laserskanning og 3D-modellerte Nordskogen Skole i Horten på oppdrag fra AS Backe. Prosjektet var en kombinasjon av nybygg og rehabilitering. En spennende kombinasjon der den digitale tvillingen ble et verktøy og bindeledd mellom tidligere konstruksjon og sikring av nytilføringer.

georadar viser hva som finnes under overflaten

Georadar viser hva som befinner seg under overflaten

Ved både transformasjonsprosjekter og nyprosjekter i bebyggede områder, er det behov for korrekte tegninger. For å oppnå dette må en være oppdatert på hva som ligger under overflaten. Georadar kan være en nyttig løsning.

digital tvilling

Visualisering av bygg med digital tvilling

Å lage digital tviling av bygg bidrar til å sentralisere all data på ett sted og dermed gjort lett tilgjengelig for alle interessenter. Alle brukere kan få tilgang til, oppdatere og utveksle prosjektrelatert informasjon via den nettleserbaserte modellen.

Hvordan fungerer en digital tvilling?

En digital tvilling er enkel å håndtere. Ved å lagre den i skyen eller på en server, er det lett for alle involverte å hente den frem. I tillegg kan flere funksjoner hentes inn og gjøres gjenkjennelige.

Hva er en digital tvilling?

Digital tvilling er en virtuell representasjon av et virkelig objekt. Den består av en stor mengde data, algoritmer og sensorer. Sammen sikrer de tre komponentene at dataene kan sammenlignes med den virkelige verden i sanntid.